E-aineistojen ohjeita

E-kirjojen lainaus

Helpoin tapa lainata e-kirjoja tai e-äänikirjoja on hakea niitä Satakirjastojen verkkokirjastosta. Kirjan tietojen yhteydessä löytyy "Laina e-kirja" -linkki.

E-kirjalainaus verkkokirjastossa

Linkki vie Ellibs-ekirjapavelun sivulle, jossa pyydetään valitsemaan omaa kirjastokimppaa (Satakirjastot) sekä antamaan kirjastokortin numeroa ja tunnuslukua.

E-kirjalainaus Ellibs-kirjastossa.

Jos valitsit Lataa selaimessa, niin kirja avautuu selainohjelmassa. Jos valitsit Lataa koneellesi, niin teos latautuu lukuohjelmaan. Jos laitteella ei ole aiemmin lainattu e-kirjoja, pitää laite ensin valtuuttaa e-kirjojen lukuun Adobe-tunnuksella.

E-kirja voi olla lainassa vain yhdellä asiakkaalla kerrallaan. Et voi uusia e-lainoja eivätkä ne näy tavallisten lainojesi joukossa. Laina-ajan umpeuduttua kirjaa ei voi enää lukea, joten myöhästymismaksuja ei tule. E-kirjojen varaaminen tapahtuu e-kirjaston sivuilla.

Ellibs-ekirjapalvelu on myös julkaissut omat ohjeensa.

E-kirjat mobiilissä: Ellibs-sovellus

Ellibs-sovellus on kätevin tapa lainata e-kirjoja ja e-äänikirjoja puhelimellä tai tabletilla. Voit ladata ohjelman ilmaiseksi oman laitteesi sovelluskaupasta.

E-lehtien lukeminen

E-Press ja E-Magz e-lehtipalvelut ovat käytettävissä vain Satakirjastojen tiloissa.

Voit lukea lehtiä joko kirjaston laitteilla tai käyttää omaa laitetta – tällöin sinun täytyy käyttää kirjaston langatonta internet-verkkoa.

E-lehdet käyttöliittymä

Lehdistä voidaan etsiä sisältöä, Plus-merkin takaa löytyy edistynyt hakutoiminto. Lehdet avataan klikkaamalla kansikuvaa. Myös vanhoja numeroita löytyy 90 päivän aikana arkistosta.

E-lehdet käyttöliittymä: navigointi lehden sisällä

Lehden sivuja suurennetaan klikkaamalla niitä. Liikkuminen lehtien sivuilla tapahtuu klikkaamalla vasemmalla hiiripainikkeella ja liikuttamalla hiirtä. Myös keskellä oikealta reunalta löytyy suurennus- ja piennennystyökalu. Kokoruututilaan päästään harmaata neliötä yläreunasta painamalla.

Takaisin lehtivalintaan ja etusivulle päästään klikkaammalla LM-ePress tai Mökin kuvaketta vasemmalla ylänurkassa.

On mahdollista, että et pääse lukemaan tiettyä lehteä, jos sitä luetaan samalla hetkellä toisella laitteella. Tällöin täytyy odottaa, että lehti vapautuu ja kokeilla hetken päästä uudestaan.

Musiikin striimaus Naxos-palveluissa

Naxos-palveluun kirjautuminen

Naxos-tietokantoihin kirjaudutaan kirjastokorttinumerolla. Kirjautuminen onnistuu sekä kirjastossa että omalla laitteella, jolla on pääsy internetiin. Käytä E-aineistot -sivun linkkejä, jotta ohjaudut oikealle sivulle.

Voit myös tallentaa itsellesi omia soittolistoja. Jotta tämä onnistuu, täytyy luoda oma tili. Klikkaa navigaatiopalkissa "Playlists"-välilehteä. Sivun oikealla ylälaidalla löytyy linkki "Sign up". Kun olet luonut oman tilin ja aktivoinut sen klikkaamalla sähköpostiosoitteeseen tullutta varmistuslinkkia, voit tallentaa kappaleita henkilökohtaisiin soittolistoihin. Kun haluat seuraavan kerran kuunnella tallennettuja soittolistoja, kirjaudut ensin kirjastokorttinumerolla tietokantaan ja tämän jälkeen "Playlists"-välilehdellä "Login"-linkin kautta omaan tiliin.

Soittolistojen tallentaminen onnistuu Naxos Music Library, Naxos Jazz ja Naxos World Music -palveluissa. Samaa henkilökohtaista tiliä käytetään kirjautumaan Naxos-mobiilisovelluksiin. Katso ohjeet seuraavassa luvussa.

Striimaus mobiililaitteella

Naxos Music Library ja Naxos Music Library Jazz -palveluista on saatavilla myös mobiilisovellukset (iOS ja Android), joiden käyttöönotto tapahtuu seuraavasti:

  • Lataa mobiiliapplikaatio iOS-laitteille Apple Storesta tai Android-laitteille Google Play Storesta
  • Kirjaudu palveluun verkkoselaimen kautta kirjastokorttinumerollasi ja tunnusluvullasi. Jos sinulla on henkilökohtainen käyttäjätili ja käyttäjätunnus/salasana –yhdstelmä, se toimii mobiilisovelluksiin kirjautuessa sellaisenaan ilman alla olevia toimenpiteitä
  • Paina ”Playlists”-välilehteä Naxos Music Libraryn tai Naxos Music Library Jazzin etusivulla
  • Paina ”Sign up” -painiketta
  • Seuraa ohjeita, jotka neuvovat miten voit luoda henkilökohtaisen tilin palvelun ”sisään” oman sähköpostiosoitteesi avulla. Henkilökohtaisen tilin luomisen jälkeen palvelu otetaan käyttöön klikkaamalla annettuun sähköpostiosoitteeseen tulevaa varmistuslinkkiä. Tämän jälkeen palvelua voi käyttää myös omalla mobiililaitteella ja myös offline-tilassa

Englannin- ja muunkielisten lehtien lukeminen PressReader-palvelussa

PressReader tarjoaa monenkielistä sisältöä, sekä sanomalehtiä, aikakauslehtiä että myös jonkun verran e-kirjoja.

PressReader-käyttöliittymä

Kolmesta viivasta yläreunassa avautuu musta navigaatiopalkki. Valitsemalla Publications pääsee suodattamaan lehtiä maan, kielen, kategorian sekä julkaisutyypin mukaan.

Voit käyttää yhtä tai monta rajoitinta. Esimerkiksi valitsemalla Countries-listalta Finland, pääsee myös valitsemaan Languages-listalta suomen, ruotsin ja venäjän kielet. Jos haluat laajentaa rajoitettu hakutulos, voit käyttää siihen vasemmalle osoittava nuolta yläpalkissa vihreän teekupin vieressä. Lukiessa lehteä voi palata hakutulokseen samasta nuolesta.

Lehtiä voi lukea näköispainoksina tai vaihtoehtoisesti tekstimuotoisena, jolloin teksti mukautuu näytön kokoon.