Haku

Asiakkaan opas

Kirjastokortti

Satakirjastojen kirjastokortti, jossa näkyy tyrnioksa marjoineen.

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Kirjastokortti annetaan jokaiselle, joka todistaa henkilöllisyytensä ja ilmoittaa henkilötunnuksensa lainaajarekisteriä varten. Kirjastolla on oikeus rekisteröidä asiakkaan henkilötunnus (Tietosuojalaki 1050/2018, 29 §). Asiakkailta, joilla ei ole Suomen henkilötunnusta, riittää syntymäajan ilmoittaminen. Alle 15-vuotiailta asiakkailta samoin kuin laitoksilta tai yhteisöiltä edellytetään huoltajan tai takaajan kirjallinen suostumus. Lainaajaa koskevat tiedot ovat luottamuksellisia, eikä henkilö- tai lainaustietoja luovuteta ulkopuolisten käyttöön.

Liity Satakirjastojen asiakkaaksi

Voit hakea Satakirjastojen kirjastokortin sähköisesti. Hakemus vaatii, että tunnistaudut vaikka pankkitunnuksilla. Kun olet jättänyt hakemuksen, voit noutaa kirjastokorttisi seuraavana päivänä mistä tahansa Satakirjastojen kirjastoista.

Hae kirjastokortti

Jos et voi tunnistautua verkossa, voit myös tulostaa Lainaajaksi ilmoittautuminen -lomakkeen ja täyttää sen valmiiksi. Näin nopeutat asiointiasi kirjastossa.

Kirjastokortin saadessaan asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja kortin omistaja vastaa sillä lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan lainoista vastaa huoltaja tai takaaja. Kirjastokortti on esitettävä lainattaessa.

Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoosi. Kirjaston käyttösääntöjen mukaan kortin haltija vastaa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla.

Jos puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi kirjautumalla sisään verkkokirjaston Omat tiedot -sivulle.

Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Takaisin ylös

PIN-koodi (tunnusluku)

PIN-koodi on nelinumeroinen luku, jonka saat kaikista Satakirjastoista. Ota mukaan kirjastokorttisi ja kuvallinen henkilöllisyystodistus. PIN-koodi on monikäyttöinen. Voit tarvita tunnuslukua, kun:

 • kirjaudut verkkokirjastoon
 • lainaat kirjastossa lainausautomaatilla
 • varaat tietokoneen
 • asioit omatoimikirjastossa
 • lainaat e-kirjoja tai e-äänikirjoja
 • kuuntelet musiikkia Naxos-palveluissa

PIN-koodia pääsee myös tarvittaessa itse muuttamaan kirjautumalla sisään verkkokirjaston Omat tiedot -sivulle.

Jos PIN-koodi on unohtunut, voit asettaa uuden PIN-koodin lomakkeen kautta . PIN-koodin palauttaminen vaatii vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Takaisin ylös

Lainat ja uusiminen

Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat-välilehdeltä. Viimeistään eräpäivänä laina on palautettava kirjaston aukioloaikana, tai se on uusittava. Verkossa uusinta on tehtävä ennen vuorokauden päättymistä. Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Satakirjastoon. Myöhässä palautetuista tai uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu.

Joissakin Satakirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Uusiminen onnistuu verkkokirjaston Lainat-välilehdellä. Valitse rastittamalla uusittavat lainat ja klikkaa painiketta Uusi valitut lainat. Voit uusia lainasi 8 kertaa, mikäli niihin ei kohdistu varauksia. Voit uusia lainasi myös soittamalla omaan kirjastoosi. Yhteystiedot löydät Kirjastot-sivulta.

Laina-aika ja lainamäärärajoitukset

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta. Seuraavilla aineistoilla laina-aika on 14 vuorokautta:

 • aikakauslehdet
 • DVD- ja Blu-ray –levyt
 • konsolipelit

Pikalainojen laina-aika on 14 vuorokautta. Niitä ei voi varata eikä uusia.

E-kirjat ja e-äänikirjat ovat sähköistä aineistoa. Niiden laina-aika on 7-21 vuorokautta. Muissa aineistoissa voi olla yksilöllisiä laina-aikoja.

Asiakkaalla voi olla yhdellä kertaa 150 lainaa, joista CD-levyjä korkeintaan 50 kpl ja DVD-levyjä korkeintaan 30 kpl, konsolipelejä korkeintaan 10 kpl ja Blu-Ray-levyjä korkeintaan 10 kpl.

Kirjaston ilmoitukset apunasi

 • Eräpäivämuistutukset lähetetään aina sähköpostitse. Voit valita, lähetetäänkö viesti 1,2,3,4 tai 5 päivää ennen eräpäivää.
 • Myöhästymisilmoitukset lähetetään joko sähköpostitse, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ns. toinen ilmoitus lähtee kuitenkin aina kirjeenä.
 • Valitut omat asetuksesi näet verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdellä.
 • Jos haluat muuttaa asetuksia, avaa Omat tiedot -välilehdellä lomake "Muuta viestiasetuksia".

Takaisin ylös

Varaukset

Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu kätevimmin verkkokirjastossa. Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä teostiedot-sivulle. Valitse Varaa teos -painiketta ja valitse, mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen. Voit määritellä Omat tiedot –välilehdellä myös ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu valitsee tämän kirjaston oletuksena. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse.

Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, pyytää järjestelmä sinua kirjautumaan tässä vaiheessa.

Varaus on maksuton. Varaukset säilytetään 7 vuorokauden ajan. Noutamattomasta varauksesta peritään 1 €/varaus. Huomaathan, että samaan teokseen voi tehdä vain yhden varauksen kerrallaan.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon.

Noutoilmoitus saapuneesta varauksesta

 • Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa.
 • Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä.
 • Varattu aineisto on noudettava 7 päivän kuluessa saapumisilmoituksen lähettämisestä. Noutamattomasta varauksesta peritään 1 €/varaus.
 • Joissain kirjastoissa noudetaan varaukset itse. Tällöin ne ovat järjestetty oman varausnumeron mukaisesti, joka löytyy noutoilmoituksesta.
 • Ilmoitustavan muutos onnistuu verkkokirjaston Omat tiedot –välilehdellä.
 • Huomioithan, että kirjeitse lähetettävät saapumisilmoitukset voivat joissain tapauksissa saapua kovin lähellä viimeistä noutopäivää.

Jos et halua hyödyntää verkkokirjastoa varauksen tekemisessä, onnistuu varauksen tekeminen myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Takaisin ylös

Maksut

Kerääntyneitä maksuja voit tarkastella Maksut-välilehdellä. Pääset maksaamaan maksusi verkkomaksun kautta. Verkkomaksun teknisenä välittäjänä toimii Porin kaupunki. Maksut maksetaan Porin kaupungin verkkokaupassa, josta maksu ohjautuu eteenpäin. Velkasaldo kuitataan välittömäksi maksetuksi.

Verkkokirjastossa näkyvät maksut eivät sisällä mahdollisia maksuja aineistosta, jota ei ole palautettu. Minimimaksu on 0,65 €.

 • Löydät listauksen kaikista Satakirjastojen makuista ja korvauksista Maksut-sivulta.

Takaisin ylös

Kaukolainat

Kaukolainaksi voidaan tilata julkaisuja, joita ei ole oman paikkakunnan kirjastoissa. Kaikkea ei kuitenkaan saa lainaksi. Esimerkiksi käsikirjastoaineistoa ei yleensä lainata, kurssikirjoja lainataan useimmiten vain omille opiskelijoille ja uusimmista lehdistä saa tavallisesti ainoastaan artikkelikopioita.

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä toimintaa. Jos missään Satakirjastoissa ei ole haluamaasi teosta, se voidaan tilata muualta kaukopalvelun kautta. Kaukolainoja ei lähetetä suoraan asiakkaalle vaan kirjastoon, joka on tehnyt tilauksen asiakkaan pyynnöstä. Asiakkaalta edellytetään voimassa olevaa kirjastokorttia. Satakunnan alueen yleisistä kirjastoista ei tehdä kaukopalvelutilausta, vaan niiden kesken aineistoa varataan seutuvarauksella.

Kaukopalvelutilauksia otetaan vastaan kaikissa Satakirjastoissa. Tilauksen voi tehdä myös lähettämällä pyynnön sähköpostitse omaan kirjastoosi. Myös puhelimella tilauksia otetaan vastaan, mutta kirjallinen pyyntö on selvyytensä vuoksi suositeltavampi.

Kaukolainat ovat maksullisia.

Kaukopalvelupyynnön tehdessään asiakas sitoutuu maksamaan kaukopalvelumaksun ynnä mahdollisen myöhästymismaksun sekä noudattamaan lähettäjäkirjaston asettamia käyttöehtoja. Katso hinnat alempana. Esimerkiksi opinnäytteitä ei aina anneta kotilainaksi ja ne voivat tulla mikrokorttimuotoisina.

Toimitusajat vaihtelevat.

Yleensä kannattaa varautua n. 2 viikon odotukseen, mutta toimitusaika pitenee esim. jos lähettävässä kirjastossa on varauksia samasta teoksesta. Kun kaukolainaksi tilattu teos saapuu kirjastoon, ilmoitetaan tilaajalle puhelimitse, sähköpostitse tai postitse.

Kaukolainoissa noudatetaan lähettävien kirjastojen ehtoja ja laina-aikoja.

Kaikkea materiaalia ei välttämättä anneta kaukolainaksi ja joskus lainat saa vain lukusalikäyttöön. Laina-aika kaukolainalle voi myös olla tavanomaista lyhyempi.

Kaukolainan saapumisesta ilmoitetaan tilaajalle soittamalla, sähköpostitse tai kirjeellä.

Kaukolainat palautetaan aina tilaajakirjaston kautta.

Lainan mukana säilytettävään saateliuskaan on merkitty eräpäivä, jolloin laina tulee palauttaa takaisin kaukopalveluun.

Laina-ajan jatkamista on tarvittaessa tiedusteltava omasta kirjastosta ennen eräpäivää.

Kaukopalvelumaksut henkilöasiakkaille

 • Kaukolaina Suomesta 8 €/kpl; jäljennöksistä veloitetaan lisäksi lähettäjäkirjaston määräämä maksu
 • Kaukolaina Pohjoismaista 15 €/kpl
 • Kaukolaina muualta ulkomailta 30 €/kpl
Lähetä kaukolainapyyntö!

Kaukopalvelu kirjastoille

Kaukopalvelu lähettää lainoja ja kopioita myös muille kirjastoille. Kaukopalvelupyynnön voi tehdä hyllyvarauksena, sähköpostilla tai puhelimella.

Kaukolaina maksaa 15 €/kpl; jäljennökset tai tulosteet 15 € / ensimmäiset 20 sivua ja seuraavat sivut 1 € / sivu. Käsikirjastoaineistoa, pääsääntöisesti kotiseutukokoelman aineistoa ja vanhaa huonokuntoista ainestoa ei kaukolainata.

Takaisin ylös

Hankintaehdotus

Lähetä hankintaehdotus!

Ennen hankintaehdotuksen lähettämistä varmista vielä haun kautta, että tarkoittamaasi teosta ei löydy Satakirjastojen kokoelmista. Huom. Varauksen tekeminen onnistuu vain, jos ehdottamasi teos hankitaan kirjastoon.

Takaisin ylös

Satakirjastojen käyttösäännöt

Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Satakirjastojen käyttösääntöjä.

Käyttösäännöt suomen kielellä

Voit lukea käyttösäännöt tästä linkistä.

Käyttösääntöjä löytyy myös selkokielisenä versiona.

Käyttösäännöt muilla kielillä

Användarregler för Satabiblioteken på svenska.

Правила пользования библиотеками Satakirjastot по-русски.

Terms of use for Satakirjastot libraries in English.

Satakirjastojen omatoimikirjastojen käyttösäännöt

Satakirjastojen käyttösääntöjen lisäksi omatoimikirjastojen käyttöä koskevat myös erilliset omatoimikirjastojen sääntöjä. Satakirjastojen asiakkaana sinulla on myös oikeus käyttää omatoimikirjastoja ja sitoudut noudattamaan niitä koskevia käyttösääntöjä. Voit halutessasi kieltäytyä käyttämästä omatoimikirjastoja.

Tustustu omatoimikirjastojen käyttösääntöihin

Takaisin ylös