1.1.2021 alkaen voi lainata vain kirjastokortilla. Ei ajokortilla tai Kela-kortilla.

Björneborgs läsdiplom för barn under skolåldern

Läsande Räpä

Räpäs och Sipsis läsdiplom

Välkommen att glädjas med läsandet! Räpäs och Sipsis läsdiplom är för barn under skolåldern och dess mål är att skapa läsglädje och att hjälpa barn att bekanta sig med böckerna. Det kan användas i småbarns­pedagogik eller inom familjen.

Så här fungerar läsdiplomet

Läsdiplomet har olika teman, från vilka man kan välja de böcker som passar till ens grupp eller till sitt eget barn. Från varje tema kan man till exempel välja två böcker. Att läsa med barnet är en interaktiv situation, och under den tiden kan man även diskutera om berättelsen och bilderna. Läsande Sipsi. Också efter lässtunden kan man fundera tillsammans: hurdana frågor väcktes det, vad undrades det över? I slutet av läsdiplomet finns det uppgifter som hör ihop med böckerna och som både är aktiva och lämpar sig för en pratstund.

Ladda ner ett utskrivbart läsdiplom.

Du kan få en pappersversion av läsdiplomet från biblioteken i Björneborg och Nakkila

Läsdiplomets boklistor

Flygande Räpä.

Syskonvecka Näytä tarkat tiedot

Ruta, Matilda, författare, konstnär

Slottet Näytä tarkat tiedot

Adbåge, Emma, författare, konstnär

Lilla gröna åsnan Näytä tarkat tiedot

Allepuz, Anuska, författare, konstnär

Jag vill ha en lyftkran Näytä tarkat tiedot

Forslind, Ebba, författare, konstnär

Cirkel Näytä tarkat tiedot

Barnett, Mac, författare

Mycket att göra hela tiden Näytä tarkat tiedot

Lindström, Eva, författare, konstnär

Sånt som försvinner Näytä tarkat tiedot

Alemagna, Beatrice, författare, konstnär

Chinos tjocka kinder Näytä tarkat tiedot

Nilsson Thore, Maria, författare, konstnär

Min pappa och jag Näytä tarkat tiedot

Hong, Nari, författare, konstnär

I huset där jag bor Näytä tarkat tiedot

Sjöberg, Lena, författare, konstnär

Maskar Näytä tarkat tiedot

Williams, Susie, författare

Kan du ingenting, Pettson? Näytä tarkat tiedot

Nordqvist, Sven, författare, konstnär

Vips i trädet Näytä tarkat tiedot

Jonsson, Oskar, författare, konstnär

Ladda ner boklistorna som en PDF

Läsdiplomets uppgifter

Hurdana figurer finns det i boken (stora, små, håriga, skrämda) och hur rör de sig? Kan ni röra er likadant? Prova!

Läsande Sipsi.

Hurdana är era lässtunder? Var läser ni, hur många är ni? Vilka ljud hörs det? Hurdana dofter och färger finns det runtomkring er? Hurdant väder är det ute?

Hur känns det att lyssna på berättelsen? Hurdana känslor finns det i boken? Hurdana smaker, dofter och ljud finns det i boken?

Fundera tillsammans på vad bokens huvudperson kan sedan komma att råka ut för. En vuxen kan skriva upp berättelser som barnen beskriver.

Vad är figurerna i boken rädda för? Vad är du rädd för? Gör ett gemensamt moddjur eller ett eget för var och en – rita, pyssla eller till exempel modellera.

På vilket sätt är bokens figurer annorlunda än du? Vad har ni för likheter? Vilken av figurerna skulle du vilja vara?

Rita eller pyssla en figur (en människa, ett djur eller en fantasivarelse) som passar in i bokens värld.

Illustration: Apila Pepita Miettinen
Översättning: Riikka Ilander